Kütüphane Haftası’nda e-kütüphane

Bu hafta (30 Mart- 5 Nisan 2020), Kütüphane Haftası. Ben de çocukların evde olduğu şu dönemde siz yetişkinlere bir hatırlatma yapmak istedim. Şu cümleler sizce çocuklara okuma alışkanlığı kazandırır mı?
- Kapat şu çizgi filmi de git kitabını oku!
- Bırak o tableti de kalk git kitabını oku!
- Madem okumayacaktın; bu kitapları neden aldırdın?
- Ne demek bu kitap güzel değil! Güzel olmasa öğretmenin verir miydi hiç?
- O kadar para verdim. Bu kitaplar okunacak!
- Bak arkadaşın iki günde bir kitap bitiriyor. Sen ancak çizgi film izle, tabletle oyna. Adam olmazsın sen!
- Bu kitaplar senin ödevin. Okumazsan hesabını öğretmenine verirsin!
Yukarıdaki cümleleri zaman zaman çocuklarınıza sizler de kullanıyor olabilirsiniz. Ancak emin olun ki; bu cümleler, sadece çocukları kitaptan soğutur. Peki ne yapmalıyız?
- Çocuğunuzun gelişim düzeyi ve ilgi alanlarına göre kitaplar seçmesine destek olunuz. Macera, polisiye, bilimsel, deneysel, öyküleyici…vb kitapların hangisinden hoşlandığını keşfetmesine yardımcı olunuz.
- Kitap seçimini çocuğumuza bırakınız. Çünkü, kendi seçtiği kitabı zevkle okuyup bitirecektir. Bunu unutmayalım!
- Çocuğunuz, başladığı kitabı bitirmek istemiyorsa ısrar etmeyiniz. O kitabı ilerleyen günlerde yeniden okumak için kitaplıkta dinlenmeye bırakınız. Bir süre sonra yeniden okumasını teklif ediniz. Yine kendi okumuyorsa birlikte okumayı teklif edebilirsiniz. O okusun siz dinleyiniz.
- Çocuğunuz istediği taktirde eğitici- öğretici çocuk dergilerinden de alınız.
- Bilirsiniz, armut dibine düşer. Bizim armudumuz da bizim dibimize düşeceğine göre; kendimize eleştirel gözle bakalım. Tüm gün televizyon izleyip telefonla vakit geçiriyorsak çocuğumuzun “kitap kurdu” olmasını beklemeyelim. Önce kendimizi olumlu yönde değiştirelim ve düzeltelim. Bunun sonucunda çocuğumuzun davranışlarının kendiliğinden düzeldiğini göreceksiniz.
Koronavirüs, nedeniyle eğitime ara verildiği için “Çocuklarımız okuyamıyor.” demeyiniz. Tüm kaynaklar ücretsiz erişime açıldı ve sizlere bir “tık” kadar yaklaştı. İşte size bunlardan birkaçı:
- E-kütüphane yazarak, istediğiniz E-kütüphaneden makale, kitap ve dergiyi okuyabilirsiniz.
1.TÜBİTAK, değerli öğrencilere ve okurlarına araştırma yapma, soru sorma, merak etme ve okuma isteği uyandırmak için yayınlarının tüm sayılarını ücretsiz erişime açtı. https://services.tubitak.gov.tr
2.EBA’daki sayısız kaynağa ulaşmak için; www.eba.gov.tr
3.MEB’in UNİCEF ile hazırladığı onlarca hikaye ve etkinlik ücretsiz olarak sizi ve çocuklarınızı bekliyor. Öykü kitapları: https://t.co/wjobXmeİRG
Çocuk etkinlik kitapları: http://t.co/d5w3B7BPod veya http://t.co/yszGPZnFA8
PINAR TÜRKER
Canım hocam çok doğru söylüyorsunuz hep öyle diyorlar bize çok doğru bir noktaya değindiniz yazmaya devam maşallah başarılarınız devamını diliyorum 🌼😍❣️